Yeni Virüs Nipah

Covid korkumuz daha bitmemiş olmasına rağmen yeni bir virüs kendisini gösterdi. Uzmanlar tehdit yaratacak olası virüsleri inceliyorlar. Bunların arasında en tehlikeli olanı ise Nipah virüsü.

Nipah virüsü, ilk defa Malezya ve Singapur’da 1998 ve 1999 yılları arasında domuzlarda ciddi solunum yolları hastalığına ve insanlarda ensefalitik hastalıklara yol açan bir salgından sonra zoonotik bir patojen olarak tanımlanan bir RNA virüsü olup Paramyxovidae ailesinin bir parçasıdır. Nipah virüsü (NiV), yeni görülen zoonotik bir virüstür (hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs). Enfekte kişilerde, Nipah virüsü, asemptomatik (subklinik) enfeksiyondan akut solunum yolu hastalığına ve ölümcül ensefalite kadar çeşitli hastalıklara neden olur. NiV, domuz gibi hayvanlarda da ciddi hastalıklara neden olabilir, bu da çiftçiler için önemli ekonomik kayıplara neden olur.

Nipah virüsünün bu kadar önemli ve endişe uyandırıcı olmasının birkaç nedeni var: Hastalığın uzun kuluçka süresi (45 gün), enfekte bir kişinin hasta olduğunu fark etmeden onu yayması için bolca fırsat olduğu anlamına geliyor. İkincisi, farklı türdeki hayvanları enfekte ediyor ve bu da hastalığın yayılma olasılığını artırıyor. Ayrıca doğrudan temas yoluyla ya da kontamine yiyecek tüketilerek hastalık bulaşabiliyor. Nipah virüsü salgını çoktan 100'den fazla kişiyi öldürdü.

Bu virüs hakkında ki araştırma hala devam etmekte. Bize düşeni yapıp, dışarı çıkmayarak ve eğer ki çıkarsak maske takıp sosyal mesafeyi koruyarak bu virüsü daha çok yayılmadan yenebiliriz.

Deniz Erçelen'24