Uganda'da Şiddetli Protestolar

Uganda’da, müzisyenlikten politikaya geçiş yapmış başkan adayı Bobi Wine (gerçek adı Robert Kyagulanyi)’ın tutuklanmasından sonra olan protestolarda, en az 28 kişi hayatını kaybetti, 65 kişi yaralandı ve 350 kişi tutuklandı. Bobi Wine, geçtiğimiz Çarşamba günü COVID kısıtlamalarına uymadığı için tutuklandı: pandeminin ortasında kampanya mitingi yapmak için yüksek sayılarda insanları bir araya getirdi. Bobi Wine, 1986’dan beri ülkenin başkanlığını yapan Yoweri Museveni’ye muhalefet olan 11 adaydan biri. İnsan hakları grupları, Bobi Wise’ın tutuklanmasının, Ocakta olacak seçimlerden önce muhalefeti durdurmak amacıyla yapılan bir hareket olduğunu söylüyor. Bobi Wine başkanlık adaylığını açıkladığından beri, polis ve ordu, bu adayın destekçilerine sıkça şiddet uyguladı ve gözaltına aldı.

Protestoların ikinci gününde, Uganda’nın başkenti olan Kampala’da polisler, protesto eden vatandaşlara gaz ve silahlarla saldırdı. Polisin uyguladığı şiddet, ve bunun insanların ölmesiyle sonuçlanması ugandalıları şok ve öfke içinde bıraktı. Hükümet sözcüsü olan Ofwono Opondo, polisin uygun bir tepki verdiğini belirtti ve protestocuları, endişelerini daha barışçıl metotlarla sergilemedikleri için kınadı, ve durumun suçlusunun protestocular olduğunu belirtti.

Yazan: Damla Karabay