Tarihi Vaniköy Camii Yandı!

Osmanlı döneminden kalma, Kandilli’nin sembolleri haline gelen Vaniköy Camii’nde geçtiğimiz gün yaşanan ve birkaç saat sonra kontrol altına alınan yangının çıkış nedeni itfaiye görevlileri tarafından bugün belirlendi. Hazırlanan raporda “Elektronik ses sistemi, kamera kayıt cihazı ve klima ünitelerinin bulunduğu bölgede (minareye yakın bölge) ahşapların arasından geçen çoklu elektrik tesisatı kablolarının ısınması sonucu, kablo izolasyonlarının tutuşmasıyla yangın başlangıcı meydana geldi. Daha sonra ahşap bölgeler ve çatı kısmına sirayet ederek yangının geliştiği tespit edilmiştir” dendi. Caminin imamı M. Coşkun bazı eşyalarının çalınmış olabileceğini dile getirdi, bundan mütevellit hırsızlık ihtimali de göz önünde bulundurularak araştırmalar devam ediyor. Yangın soruşturmasında ise imam ve eşi dahil beş kişinin ifadeleri alındı. Yok olan tarihi eserin, restorasyon dolayısı ile 3 boyutlu görüntülerinin bulunması, tekrar aynı şekilde inşa edilebileceğini gösterirken biraz da olsa yüreklere su serpiyor.

Sude Aytekin'22