Tahran'da Hava Kirliliği Kırmızı Alarm Seviyesinde

İran'ın başkenti Tahran'da hava kirliliğinin 168 mikrogram/metreküp olarak ölçüldüğü ve bunun herkes için "sağlıksız" kabul edilen "kırmızı" seviye olduğu belirtildi. Tahran, yaklaşık 8,5 milyonluk nüfusu ile ülkenin kuzeyinde yer almaktadır. Nüfus, gün içinde 12,5 milyonu aşabilir ve yakın şehirlerden insanlar iş için her gün Tahran'a gidip gelir. Tahran'da günde 17 milyondan fazla araç yolculuğu yapılıyor ve araçların çoğu modası geçmiş teknolojiye sahip. Topografya ve iklim, kirlilik sorununa katkıda bulunur. Tahran yüksek bir rakımda ve kirli havayı hapseden Alborz Sıradağları ile çevrilidir. Özellikle kış aylarında meydana gelen sıcaklık değişimi, kirletici maddelerin seyrelmesini engeller. Son zamanlarda ortaya çıkan bazı trendler, hava kirliliğini azaltmanın kolay olmayacağını gösteriyor: hızlı nüfus artışı (kısmen diğer şehirlerden gelen göç nedeniyle), endüstriyel gelişme, şehirleşme ve artan yakıt tüketimi Tahran'da temiz hava için baskı noktaları. Tahran Büyükşehir Belediyesi, başkentteki hava kirliliği sorununu çözmek için bisiklet kullanımını teşvik, tek ve çift plaka uygulaması, yeni metro hatlarının hizmete sokulması, eski araçların trafikten men edilmesi ve fabrikaların şehir dışına çıkarılması gibi birçok önlem almaya çalışıyor. Tahran'da, bireylerin akciğerlerine ve dokularına giren 2,5 mikrondan küçük partiküller nedeniyle özellikle akciğer ve kalp hastaları, yaşlılar ve çocuklara dışarı çıkmama çağrısı yapıldı. Tahran, dünya genelinde şehirlerdeki hava kirliliği sıralamasında 12. sırada yer alıyor.

Hava kalitesi endeksinde bir metreküp hava içindeki partikül maddeye (PM10) göre belirlenen değerler şöyle sıralanıyor:

0-50 arası temiz hava (yeşil), 51-100 orta (sarı), 101-150 hassas (turuncu), 151-200 sağlıksız (kırmızı), 201-300 kötü (mor), 301-500 tehlikeli (kahverengi).

Bu değerlere göre Tahran şu anda 151-200 sağlıksız olarak bilinen kırmızı bölgede yer alıyor.