Suudi Arabistan Kadın Hakları Adına protesto Yapan Loujain al-Hathloul'ü 5 Yılık Hapse Mahkum Etti

Suudi Arabistan’da öne çıkan kadın hakları aktivisti Loujain al-Hathloul, kadınların araba sürme hakkı ile ilgili bir protestosunun sonucunda hapis cezası almıştı, ve iki buçuk yıldır maksimum güvenlikli bir hapisanede kalıyordu. Hathloul hapse atıldıktan haftalar sonra, Arabistan'da kadınların araba kullanması legal hale getirildi, ve bunun ana sebeplerinden biri de Hathloul’ün protestoları ve sosyal etkisiydi. Uluslararası insan hakları grupları, yıllardır Loujain al-Hathloul’un serbest bırakılması için kampanyalar yürütüyorlar. Fakat bu Pazartesi, Arabistan’ın İhtisas Ceza Mahkemesi, onu ulusal güvenliği tehdit etmekle suçlu buldu ve ona 5 yıllık hapis cezası verdi. Bu mahkemenin de, aslen terörizm davalarıyla ilgili yargıda bulunmak için kurulduğu da unutulmamalı.

Hathloul’ın ailesi, kızlarının ulusal güvenliğe bir tehdit olduğu suçlamaları reddediyor, ve kızlarının hapishanede işkence çektirildiğini söylüyor. Hathloul’un ailesi, kızlarının hapishanede elektrik şoku, kırbaçlanma ve cinsel tacize tabi tutulduğunu söylüyor. Hapishanede işkence çektiği iddiasını, mahkeme tanımıyor.

Hathloul’un davası, Arabistan’ın fiili lideri Mohammed Bin Salman’ın itibarına zarar veriyor ve Arap otoritelerinin vahşetini gösteriyor. Bazı sosyal analistlere göre, Hathloul, artık Suudi Arabistan’ın gelişiminin ve sosyal reformunun önüne bir duvar çeken insan hakları ihlallerini sembolize ediyor.

Damla Karabay'22