Okullar Açılıyor!

Okula gidelim diye tutturduk, okulu açtılar. Peki bu ne kadar iyi bir şey? Güvenli mi? Eskisi gibi mi olacak? Herkesin kafasında şu an aynı sorular var. Türkiye’de COVID-19 çıktığından beri okullar kapalıydı, şimdiyse ilkokula, 8, 9 ve 12. sınıflara açtılar. Peki bu ne kadar iyi bir hareket oldu?

Sosyal hayat, çocuk ve gençlerin gelişiminde büyük bir rol oynuyor. Okullar kapalıyken çocuk ve gençler arkadaşlarını göremiyorlar. Ayrıca online okul birçok kişi için çok zor. Öncelikle bütün gün ekranın başında oturmak öğrencilerin sağlığı için zararlı bir durum. Zaten bilgisayara uzun süre bakmak tehlikeliyken bu durum işi daha da kötü yapıyor. Online okulun ayrı bir olumsuz yanı ise internet veya elektronik cihazlara ulaşımları olmayan çocukların eğitimlerinde geriye kalıyor, hatta okulu bırakmak zorunda kalıyor oluşu. Okulun açılması bu açıdan iyi olmasına rağmen, okulda insan kalabalıklığı yaratıyor oluşu yine durumun negatif yanını ortaya çıkarıyor. Çevremizde kimin COVID-19’a yakalandığını veya çevremizdekilerin nereye gidip, ne gibi etkileşimlerde bulunduklarını bilmemiz imkansız; okulu açarak virüs yükü düşük olan bir sürü kişiyi kapalı alana “tıkarak” da virüs kapma yüzdesinin artışına sebep oluyoruz. Çocuklarda ve gençlerde bağışıklık sistemi daha güçlü olduğu için virüs kapmaları o kadar da büyük bir tehlikeye yol açmasa da çocukların etkileşim halinde olduğu yetişkinler için tehlike çok daha fazla. Okulların açılması öğrencilerin eğitim ve sosyal hayatları bakımından iyi bir gelişme olsa da, sıhhi bakımdan birçok tehlikeye sebep oluyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Deniz Erçelen’24