Myanmar'da Darbe

53 milyon nüfuslu Asya ülkesi Myanmar’da askeri ordu yönetime el koydu. Darbe, Myanmar’da ordu ile sivil hükümet arasında 8 Kasım 2020 tarihinde yapılan genel seçimlerde hile yapılıp yapılmadığı tartışmalarının üzerine gerçekleşti. Ülkenin lideri Aung San Suu Kyi, iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği’nden diğer üst düzey isimlerle birlikte gözaltına alındı. Ordu, yaptığı ilk açıklamada bir yıllık olağanüstü hal ilan ederek Myanmar'ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini belirtti. Bir yılın sonunda seçimlerin yapılacağını duyurdu. Amerika’dan yapılan açıklamalarda Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “ABD, son yapılan seçimlerin sonuçlarını değiştirme ya da Myanmar’ın demokratik geçişine engel olma girişimlerine karşıdır ve bu yönde atılan adımlar geri döndürülmezse sorumlulara karşı harekete geçecektir.” ifadelerini kullandı. Marmara Üniversitesi’nden yapılan açıklamada ise, “Yeni ve pürüzlü olan ise demokratik deneyim. Nitekim düne kadar iktidarda olan Aung San Suu Kyi de siyaseti ordunun gölgesinde şekillendirmek durumunda kalıyordu. Ordu o kadar güçlü bir aktör ki darbenin arkasında bir dış güç aramaya hiç gerek yok.” ifadelerini kullandı.

Melisa Dilege'22