Kazdağları'ndan Sonra Kapadokya İçin De Altın Arama Ruhsatı

Çanakkale'deki Kazdağları’ndan sonra Türkiye’nin en önemli ve ünlü tarihi bölgelerinden olan Kapadokya, Altın madenciliğinin tehditi altında kaldı. Kanadalı Centerra maden şirketi Nevşehir’in Avanos ilçesine bağlı Özkonak ve Göynük köylerinde bin 306 hektarlık bölgede altın aramak için Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü’nden ruhsat aldı. Yerel halk, bundan şirketin sondaja başlamasıyla haber alabildi. Madenin durdurulması için dava açıldı ve on binlerce itiraz dilekçesi toplandı. Özkonak Belediye Başkanı da bu duruma karşı çıktı ve belediye araçlarıyla Özkonak’ın ortasına “Ziyaret Dağı’nda altın arama iptal edilmelidir. Kapadokya’nın her taşı altından değerlidir.” yazan afiş astırdı. Halk siyanür endişesi yaşadığı için Cumhurbaşkanlığı birçok şikayet aldı, fakat Cumhurbaşkanlığı yetkilileri altın madeninin Kapadokya sınırları içerisinde olmadığını belirtip halkı yatıştırmaya çalıştı. Siyanür kullanımı Kapadokya sınırlarının içinde olmasa da Kızılırmak ve Kapadokya’yı tehdit ediyor. Bölge aktif fay hattında ve Kızılırmak havzasına kadar uzanıyor. Deprem olursa ve siyanür havuzu çatlarsa veya sık sel yaşanan bu bölgede sel suları havuza ulaşırsa Kızılırmak suyuna siyanür zehiri karışabilir. Birçok kentten geçen Kızılırmak aynı zamanda başkent Ankara’nın su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor.

Defne Çiftçi'24