İç Açıcı İklim Haberleri

“2020 Climate Ambition Summit” toplantısının yapıldığı şu günlerde, gündemdeki en önemli konulardan bir tanesi de, ülkelerin iklim değişikliğiyle ilgili hedeflerine ulaşıp ulaşamamaları. Çoğu ülke hedeflerinin hallice gerisinde olsa da, biraz iç açıcı olmak için, son zamanlarda bu kapsamda atılmış bazı adımlardan bahsetmek istedim:

1. Avrupa Birliği, gelecek yıllarda, hayatın birçok alanında batarya kullanımının artacağı, ve bataryaya talebin de yükseleceğinin farkında. Bu kapsamda Avrupa pazarına giren bataryalara ilgili daha katı kurallar ve yasal gereklilikler uygulamakla ilgili planlar yapıyor. Bu gereklilikler arasında: kimyasal madde kullanımının kısıtlanması, bataryalarda kullanılan malzemelerin minimum bir miktarının geri dönüştürülebilir maddelerden oluşması ve piyasaya sunulmadan önce karbon ayak izi, performans ve dayanıklılık testlerinin yapılması var.

2. Costa Rica, 6 yıldır, ülke boyu kullanılan enerjisinin %98’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin etti.

3. Amerikan bilim insanlarından oluşan bir grup, mercanları bir laboratuvar ortamında büyütmeyi ilk kez başardılar. Bu, dünya çapındaki mercan resifleri kaybı sorununun çözümüne atılan çok önemli bir adım oldu.

4. 2018’de, Trump hükümeti Alaska’da yapılacak büyük bir petrol sondajı projesine onay vermişti. Biyoçeşitliliği bozacak ve doğaya ciddi derecede zarar verecek bu proje hakkında bir çok dava açılmıştı. Bu hafta içerisinde, ABD Temyiz Mahkemesi, bu projenin yapılmasına izin vermeme kararını aldı.

5. Ethiopia ülkesi, iklim değişikliğine dayanıklı bir ekonomi oluşturmak için, 2024 yılına kadar 20 milyar ağaç dikme hedefini üstlendi, bu hedefe dair de çok büyük adımlar attı. Geçtiğimiz yıl içerisinde 4 milyar ağaç dikildi.