Hindistan'da Yeni Tarım Yasalarına Karşı Protesto

Hindistan’ın Eylül’de ileri sürdüğü tarım yasaları sonucunda aylardır süren protestolar, 26 Ocak 2021 (Hindistan’ın Cumhuriyet Bayramı) tarihinde şiddetlendi. Hükümet, çiftçiler tarafından planlanan protestoya karşı çıkmıştı, ama polis, Delhi'nin merkezindeki Cumhuriyet Bayramı yürüyüşünü kesintiye uğratmamaları koşuluyla protestolara izin verdi. Polis tarafından çiftçilere traktör ile yapacakları protestolar için belirli rotalar verildi, bu rotaların büyük çoğunluğu şehrin kenar mahallelerindeydi. Çiftçilerin bir kısmı, rotalarının dışına çıkarak, geçit töreni sona erdikten kısa bir süre sonra, traktör konvoyları ile polis barikatlarını aştı ve şehir merkezinde toplandı. Bir grup protestocu, Kızıl Kale’nin duvarlarına ve kubbelerine tırmandılar, hatta ulusal bayrağın yanına geçip bayrak kaldırdılar. Protestolarda bir protestocu öldü ve 300'den fazla polis memuru yaralandı.

Çiftçiler, yeni yasaların garantili fiyatlar gibi onlarca yıldır ellerinde olan ayrıcalıkları tehdit edeceğinden ve pazarlık güçlerini zayıflatarak onları özel şirketler tarafından sömürülmeye karşı savunmasız bırakacağından korkuyor. Yasalar çiftçi grupları tarafından bir "ölüm fermanı"na benzetildi.

Uluslararası Para Fonu’nun baş ekonomisti Gita Gopinath dahil çoğu ekonomist ve uzman, Hindistan tarımının son derece reforma ihtiyacı olduğu konusunda hemfikir. Ancak, hükümeti eleştirenler, yasaları geçirmeden önce çiftçilere danışılmış olması gerektiğini savunuyor.

Damla Karabay'22