Gelişim Çağında Teknoloji Kullanımı

Yapay zeka son zamanlarda teknolojinin son sürat ilerlemesiyle oldukça gündemde olan bir konu. Yapay zeka; bilgisayar, telefon gibi teknolojik araç gereçlerin aynen bir insan aklı gibi düşünmesini sağlar. Bu durum her ne kadar işimizi kolaylaştıracak bir gelişme ve hatta bir dönüm noktası gibi görünse de, bireyin kolaya kaçmaya çalışmasına, en kötüsü de zihnin tembelleşmesine yol açar.

Amerikan yazar Isaac Asimov’un da belirttiği gibi, “Şu anda yaşamın en üzücü yanı teknolojinin bireyden  daha hızlı bilgiye ulaşmasıdır.”

Teknolojinin her daim insan aklından bir adım önde olması iyi bir şey mi? Gelişim çağında olan birinin zihinsel gelişimi için yapay zekanın veya teknolojinin bu kadar ön planda olmasının doğruluğu tartışılmaktadır. Bunun nedeni, yüksek dozda teknoloji kullanımının erken yaşta beyinin düşünme gücünü yavaşlatma olasılığıdır.

Aradığımız her bilgiye, aklımızdaki her sorunun cevabına sadece parmaklarımızı birkaç tuşta gezdirerek sahip olabiliyoruz; peki bu gelecekte gerçekten işimize yarayacak mı? Önceden de belirttiğim gibi, yapay zekanın günlük hayatta kullanımı anlık bir avantaj gibi görünse de bu “imkanlar” bireyin analitik düşünme ve sorgulama becerisini zamanla suistimal eder. Öğrenciler, hem fiziksel hem de mental olarak gelişme çağında oldukları için düşünmeye, sorgulamaya ve çalışmaya ihtiyaçları vardır. Yapay zekanın aşırı, çoğu zaman da gereksiz, kullanımı özellikle öğrencilerde kapsamlı düşünememeye ve beyinin tembelleşmesine neden olur. Eğer bireyin gelişim süreci teknoloji tarafından köleleştirilmiş bir şekilde tamamlanırsa bu durum ileride sadece düşünsel olarak değil, sosyal olarak da onu bir çıkmaz sokağa sürükleyebilir.

Hayatımızı nasıl yaşayacağımız bizim elimizde. Yapay zeka elbette bir noktada hepimizin işini kolaylaştıracak fakat burda kendimize asıl sormamız gereken soru: “Şu an kolaya kaçmak bana ileride ne kazandıracak?” Özellikle gelişim çağında olanlar için unutmamak gerekir ki, bazen bizi zorlayacak seçenekler günün sonunda bizim kim olduğumuzu ve nerede olduğumuzu belirler.

Melis Seven'22