Etiyopya'da İç Savaş Tehlikesi

Etiyopya’yı çevreleyen Sudan bölgesel güçler ile hükümet arasında çıkması beklenen savaş yüzünden epeyce endişeli. Etiyopya geçen çarşamba olağanüstü hal ilan etti. Tigray eyaletini yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) federal bir askeri üsse saldırmakla başbakan Ahmed tarafından suçlandı. Orduya derhal müdahale etmesi için emirler verildi.Abiy Ahmed,Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ile yaptığı telefon görüşmesinde hükümetinin bölgedeki güvenliği yeniden sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Başbakan Hamduk bu görüşmede normal koşullara dönmesini umduğunu belirtti. Bu kargaşadan en çok Etiyopya’nın sınırında bulunan Kassala ve Gadarif eyaletleri etkileniyor. Sudan’a komşu olan Etiyopya bölgelerindeki nüfusun sayısı, Etiyopya’nın toplam nüfusunun yüzde 35’inden fazlasını oluşturuyor bu da Sudan'ın Etiyopya’da savaş çıkmasından neden bu kadar korktuğunu açıklıyor.

Begüm Bulgurluoğlu'23