Endonezya'da Şiddetli Yanardağ Patlamaları

Endonezya'da, Küçük Sunda Adaları'nın doğu kesiminde yer alan Doğu Nusa Tenggara kentindeki Ili Lewotolok Yanardağı’nda 2018 yılından beri gerçekleşen en şiddetli patlama yaşandı. Patlama yüzünden 3 bin civarında insanın evsiz kaldığı bildirildi. Yerel havaalanı uçuşları kapatılmak durumunda kaldı. Patlamnın yaklaşık 2-3 dakika sürdüğü ve patlama sonrası çıkan dumanın 500 metre yüksekliğe ulaştığı açıklandı. Yetkililer, patlama alanından en az 2 km uzakta bulunulması gerektiğini vurguluyor. İkinci bir patlama Endonezya'nın Doğu Nusa Tenggara eyaletinin Lembata Adası'nda bulunan yanardağda gerçekleşti. Patlamada 4000 metre yükseğe kül püskürdüğü bildirildi. Yetkililer, bölgede ikinci alarmı verdi. "Pasifik Ateş Çemberi" deprem ve volkan kuşağındaki Endonezya'da 127 aktif yanardağ bulunduğu biliniyor.

Zeynep Tatlı'22