Corona Mutasyon Geçirdi!

Dünya Sağlık Örgütü, İngiltere’de görülen mutasyonun Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiğini açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ülkenin güneydoğusunda Covid-19'un daha hızlı yayılan yeni bir türünün keşfedildiğini söyledi. Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya ve İtalya pazar gecesi itibariyle karşılıklı uçuşları geçici olarak durdurduklarını bildirdi. Mutasyona uğramış virüsün yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olduğu belirtildi. Hancock, 60 farklı yerel yönetim alanında binden fazla vaka tespit edildiğini söyledi. Virüsün ölüm vakalarını artırıp artırmayacağı bilinmiyor. Avrupa Birliği ise belli kısıtlamalar uygulamaya geçirdi. Bu kısıtlamalara göre; 6 Ocak'a kadar İngiltere ile tüm karşılıklı uçuşlar durduruldu, British Airways kullanılmayacak, sadece posta, havayolu ile yük taşımacılığı ve boş uçuşlar serbest olacak, sağlık personeli ve kamu sağlığını ilgilendiren zorunlu hallerde, sağlıkçılar uçuş yapabilecek. AB devlet başkanları İngiltere ile bağlantılı diğer yerlerde de tam izolasyonu değerlendiriyor. İsviçre Sağlık Bakanlığı, “Henüz yeni virüsü ve tehlikelerini bilmiyoruz. Aşıya karşı reaksiyonunu ve aşının buna karşı etkisini bilmiyoruz. Elimizde çok az veri var” dedi. Bulunan aşıların bu virüste işe yarayıp yaramayacağı tartışmaları sürüyor. Biyoteknoloji uzmanı Richard Neher, “Başak protein oldukça büyük bir proteindir ve insanın bağışıklık sistemine birçok noktadan saldırır. Sadece bir tür mutasyonun, aşıyla tanımlanmış yeni korumayı tamamen devre dışı bırakabileceğini sanmam. Ama şu an için bir şey söylemek erken. Ama aşı ile bu tür mutasyona uğramış virüsün tanınmaması ve vücudun reaksiyon göstermemesi de mümkün olabilir. Artık önümüzdeki yıllarda virüsün bu şekilde daha fazla mutasyona uğrayacağını sanmam” dedi.

Yazan: Zeynep Tatlı