Borsa İstanbul'un %10'luk Payını Katar Satın Aldı

Bu hafta Perşembe günü imzalanan anlaşma ile Borsa İstanbul’un %10’unu Katar satın aldı. Katar Yatırım Otoritesi’nin (QIA), yani Katar devletinin varlık fonunun ortaklık için ne kadar ödediği açıklanmadı. Bu nedenle Türkiye Varlık Fonu'nun Borsa İstanbul’daki Payı %80.6’ya düştü. Aynı Gün içinde İstinye Park hisselerinin devrine, İstanbul Haliç Altın Boynuz Projesi`ne yapılacak potansiyel ortak yatırıma, Global Liman İşletmeleri ve QTerminals W.L.L arasında Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri AŞ`nin hisse devrine ve satın alımına, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ve Katar Devleti Serbest Bölgeler İdaresi arasında serbest bölgeler alanında ortak tanıtım faaliyetlerine, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Katar Devleti Ticaret ve Sanayi Bakanlığı arasında Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu kurulmasına, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti arasında su yönetimi alanında işbirliğine, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Katar Devleti Maliye Bakanlığı arasında Geliştirilmiş Ekonomik ve Mali İşbirliğine, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Aile, Kadın ve Sosyal Hizmetler Alanlarında işbirliğine, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Katar Devleti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Enstitüsü arasında diplomat değişimine, dair mutabakat ve anlaşmalar yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani "Türkiye Cumhuriyeti ve Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Altıncı Toplantısı Ortak Bildirisi"ni imzaladı. Perşembe Günü yapılan ve bu anlaşmaların ve mutabakatların yapılmasıyla sonuçlanan toplantının Türkiye ve Katar ilişkilierini güçlendireceği düşünüyor ve bu aynı zamanda “Türkiye Katar'ı Batı'daki ortaklarının yerine mi koymaya çalışıyor?” sorusunu ortaya çıkarıyor.

Yazan: Defne Çiftçi