Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Olaylar 4

Yaşanan müdahaleye İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan tepki geldi. İmamoğlu, ''Birileri istedi diye gençler tutuklama kolaycılığına heba edilemez'', ''Yarın Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini Saraçhane'de misafir edip dinleyeceğim ve bu şehrin belediye başkanı olarak üzerime düşen sorumluluğu yerine getireceğim'' dedi. Boğaziçi Üniversitesi önünde yapılan protesto gösterisi sırasında polisin gençlere ‘Aşağı bak’ dediği iddiası büyük tartışma başlattı. Bu sözlere tepki büyürken Emniyet “İn aşağı, aşağıdan, aşağıdan” sözlerinin yer aldığı videolu paylaşımıyla bu iddiayı yalanladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Twitter’dan Boğaziçili öğrencilere seslenerek “Hiçbir başarının altında imzası olmayan, bir ajansın elinde oyuncak olan, solcu bile olamayan kart siyasetçilerin tuzağına düşmeyin. Sizden beklentimiz, bilimsel başarı” dedi. Öğretim üyeleri “Aşağı bakmıyoruz, kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” pankartı ve üzerinde 159 yazan dövizler açtı. Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Aday Kulübü, Rektör Melih Bulu kararıyla kapatıldı. Kararı sosyal medya hesabından paylaşan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Kutsal değerlerimizi ayaklar altına almaya çalışanlara karşı üniversite yönetimi meşru bir tasarrufta bulunmuştur" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi protestolarında gözaltına alınan öğrencilere yönelik yaptığı açıklamasında hem öğrencilerin ailelerine hem de iktidara seslendi. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin evlatlarını derhal serbest bırakın ve yarattığınız gerginliğe son verin” çağrısında bulundu. Erdoğan, Boğaziçili öğrencilere "Siz öğrenci misiniz, yoksa siz rektörün odasını basmaya kalkışan, orayı işgale kalkışan terörist misiniz?" sözleriyle tepki gösterdi. Bahçeli de "vandal" ve "barbar" ifadelerini kullandı. Ekrem İmamoğlu, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir grupla çevrimiçi ortamda buluştu ve öğrencilerin taleplerini dinledi. Öğrencilerin talepleri; arkadaşlarının serbest bırakılması, öğrencilere polis müdahalesinin durması, medyada öğrencilere uygulanan fiziksel ve duygusal karalama kampanyasının son bulması, rektörün istifa etmesi ve rektör seçiminin üniversite bünyesinde olması.

Yazan: Zeynep Tatlı