Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Olaylar 3

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemlerde yere kabe fotoğrafi serilmesi büyük tepki çekti. Kabe fotoğrafının yere serilmesi sonrası soruşturma başlatıldı. İstanbul Valiliği konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüste cuma günü rektörlük binası karşısına 'Kabe üzerine şahmeran temalı figür ve LGBT-İ bayrak teması' içeren resim asıldığı tespit edilmiştir. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" fiilini işleyen şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarda; D.D., S.N.B, H.K., R.Ö. ve S.C.U. isimli şüpheliler gözaltına alınmış, diğer 2 şüphelinin yakalanması çalışmaları devam etmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Kulübünde yapılan aramada söz konusu resmin asıldığı taşınabilir sunta pano ve çeşitli eylemlerde kullanılan afiş ve pankartlar bulunmuştur. Bununla beraber Boğaziçi Üniversitesi LGBTi+ Kulübünde yapılan aramada; PKK terör örgütü amblemli ve propaganda içerikli yasaklanmış bir kitap, LGBTİ bayrakları ile eylemlerde kullanılan çeşitli afiş ve pankartlar ele geçirilmiştir. Savcılık talimatıyla R.Ö adlı şahıs serbest bırakılmış, diğer şüphelilerle ilgili işlemler devam etmektedir. İslam Dininin mukaddes mekanı ve Müslümanların Kıblesi Kabe-i Muazzamaya yönelik bu çirkin saldırıyı esefle kınıyoruz." dedi. Boğaziçi öğrencileri ise yaptıkları açıklamada sanat eserlerinin yargılanmasının ifade özgürlüğü kısıtlaması olduğunu ve direnişi bitirmek isteyenler tarafından konunun saptırıldığını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bir çağrıda bulunarak, tutuklanan arkadaşları için üniversitenin Güney Kampüs kapısı önünde basın açıklaması yapılacağını duyurdu. Üniversite önünde toplanmak isteyen öğrencilere polis izin vermedi, okulun önü polis barikatı ile kapatıldı. Öğrencilerin giriş ve çıkış yapmalarına izin verilmedi ve Polisin civardaki binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirmesi dikkat çekti. İstanbul Valiliğinin yaptığı açıklamaya göre ise 159 kişi protestolar sırasında gözaltına alındı.

Yazan: Zeynep Tatlı