Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Olaylar

Boğaziçi Üniversitesine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile rektör olarak eski AK Parti milletvekili aday adayı olan Profesör Dr. Melih Bulu’nun atanmasının ardından protestolar gün ve gün artarak farklı noktalarda devam ediyor.

İlk protestolar 4 Ocak’ta Güney Kampüsü’nde başladı ve birçok akademisyen de protesto içerisinde yer aldı. Öğrenciler, okula girince “Kayyım rektör istemiyoruz” diyerek slogan attı.

Covid-19 sebebiyle Beşiktaş ve Sarıyer’de Valilik tarafından gösteri yasağı konulmasının ardından dün sabah üniversite öğrencileri Kadıköy'de toplandı. Kadıköy’de protestolar Rıhtam’da devam etti. Öğrenciler vapurlarla Kadıköy’e ulaştı ve Rıhtım Meydanı’nda TOMA’ların ve polisin hazır beklediği görüldü. Öğrenciler burada gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını, kayyım olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörlerin istifasını ve tüm üniversitelerde rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlenmesini talep ettiler.

“2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" suçlarını işledikleri gerekçesiyle toplam 36 kişi gözaltına alındı. Üniversitesinin Güney Kampüs Ana Giriş Kapısı önünde “Üniversitemizde kayyum rektör istemiyoruz" başlığı altında basın açıklaması ve protesto gösterisi gerçekleştirenlerin evlerine eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlar sabah beşten itibaren başlatıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi gibi bir çok üniversiteden öğrenciler Twitter üzerinden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin protestolarının yanında olduklarını belirttiler.

Cüneyt Özdemir dün öğlen saatlerinde Profesör Dr. Melih Bulu ile yaptığı röportajda iki gün önce Boğaziçi Üniversitesinin Güney Kapısı’na kelepçe asılması ile ilgili bir soru sordu ve Bulu’nun konu hakkındaki yorumunu istedi. Bulu, gerçekleşen protestolarda Boğaziçi öğrencisi olmayan bir çok kişinin olduğunu vurgulayarak, kapının kırıldığını ve Boğaziçi öğrencisi olmayan insanların kampüse girmemesi için güvenlik kuvvetlerinin kapıya kolay bir çözüm olarak kelepçe taktığını düşündüğünü söyledi. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı ile konuşup konuşmadığı, bir tebrik mesajı alıp almadığı sorusuna da Bulu, “Hayır” diyerek cevap verdi.

Röportaj sonrası Profesör Dr. Melih Bulu üniversite içerisinde öğrencilerin protesto yaptığı alana gitti. Özdemir ile yaptığı röportajda da röportaj sonrası öğrencilerin yanına inerek onlarla çay kahve içeceğini belirten Bulu, öğrencileri dinledi. Öğrenciler Bulu’ya “Gelin hep beraber fotoğraf çekilelim, Instagram’da paylaşın, oradan istifa mektubunuzu bakanlarımız gibi yayınlayın.”, ve “Polis neden burada, siz neden atandınız, neden seçimi kabul etmiyorsunuz ve neden Boğaziçi’nin demokratik değerlerine sahip çıkmıyorsunuz?” gibi yorumlarını dinledi.

Defne Bahar'21