ABD Seçimleri Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı, dünyadaki birçok seçimin aksine doğrudan halk oyu ile seçilmiyor. Bu demek oluyor ki, bir aday çoğunluk oyunu alsa bile, eğer delege çoğunluğunu (270 üstü) alamazsa, seçilemiyor. Bu da, Hillary Clinton’a 2016’da yaşanan gibi durumlara yol açıyor: Donald Trump’tan 3 milyon daha fazla oy almasına rağmen, delege çoğunluğuna ulaşamayarak seçimi kaybetmişti. Bu sistem aynı zamanda, azınlık grupların seslerinin duyulmasını engelliyor. Bu sistemde, eyaletlerin hepsine eyaletin nüfusuna oranla senatoya gönderdikleri temsilci sayısı kadar delege atanıyor. Eyalette oy çoğunluğuna ulaşan kişi de, eyaletin bütün delege oylarını alıyor. Mavi eyaletler, demokrat çoğunluklu eyaletlerken, kırmızılar, muhafazakar çoğunluklu eyaletlerdir.

Kırmızı veya mavi eyaletler dışında kalan eyaletler, “salıncak eyalet” olarak biliniyor. Salıncak eyaletler, başkanlık seçimlerindeki oyları seçimden seçime değiştiği için, yani salıncak gibi gidip geldiği için, böyle anılıyorlar. 2020 seçimindeki en önemli salıncak eyaletler: Arizona, Wisconsin, Michigan, ve Georgia oldu. Bu eyaletlerin hepsinde, ilk başta Trump önde olmasına rağmen, sonradan Biden öne geçti. Bu eyaletleri alması, Biden’a seçimleri kazandıran faktör oldu denebilir. Georgia eyaleti, Bill Clinton’dan beri ilk kez bir demokrat parti adayını desteklemiş oldu. Aynı zamanda Biden, Amerika tarihinde bir adayın aldığı en yüksek oy sayısıyla kazandı: 75,404,182.

Damla Karabay'22