%90 Etkili Covid-19 Aşısı Bulundu

Pfizer ve BioNTech’in sürdürdüğü deneysel koronovirüs aşısının %90 başarılı olduğu açıklandı. Geliştirilen aşı 6 ülkede 43 binden fazla insan üzerinde test edildi ve sağlıksal ciddi bir problemin çıkmadığı söylendi. Bu ayın sonunda aşının kullanım onayı için acil başvurularda bulunulacağı bildirildi. Aşının üç hafta arayla iki doz uygulanacağı söylendi. Pfizer yıl sonuna kadar 50 milyon doz, gelecek yılın sonuna kadar ise 1,3 milyar doz aşının piyasaya sürülmesini planlıyor. Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının üçüncü aşama çalışmalarının COVID-19’u etkili bir şekilde önlediğini belirtti. Uğur Şahin elde ettikleri sonuçları “dönüm noktası” olarak ifade etti. Bağışıklık sistemini virüse alıştırmak için virüsün kısmi genetik diziliminin bir kısmı vücüda enjekte ediliyor. Aşının efektifliği için -80°C soğuklukta muhafaza edilmesi gerektiği söylendi.

Aşının test edildiği ülkeler; ABD, Almanya, Arjantin, Brezilya, Afrika ve Türkiye. İkinci doz aşıdan bir hafta sonra virüse karşı %90 koruma sağlandığı saptandı. Aşının en az 1 yıl koruma sağlaması bekleniyor.

Zeynep Tatlı'22