5 Bin Yıl Önceden

Tayland’ın Samu Sakhon kentinde arkeolojik çalışmalar yapan bir ekip 3-5 bin yıllık olduğu düşünülen bir balina fosiline rastladı. 11 metrelik ve çekilen fotoğraflarda da da görüldüğü gibi çok iyi bir şekilde korunmuş olan fosilin Bryde balinası olduğu düşünülüyor. Nesli günümüzde de süren balinaların bulunduğu bölgenin prehistorik zamanlarda sahip olduğu biyolojik çeşitlilik konusunda yeni kapılar açtığı söyleniyor. Döneminde su seviyesinin 4 metre kadar daha yüksek olduğu da tahminler arasında. %80’inden fazlası kurtulan bu fosil ve bu gibiler bulundukça her gün tarihe dair yeni bakış açıları gelişiyor.

Sude Aytekin'22