25 Kasım: KadınaYönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Kadına yönelik şiddet dünya çapında %25 ve %50 arasında. Kadınlara karşı yapılan şiddete DUR demek ve farkındalık yaratmak için 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" kabul edmiştir. Bugün, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir olay sonucu belirlenmiştir. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo'nun: "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan sonra boğazlanıp dövülerek öldürülen kardeşlerin cinayeti gazetelerde kaza olarak yazılmıştır. Daha sonrasında, 1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayı, 25 Kasım gününü “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul etti. 1999 yılında, BM tarafından “25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele” günü ilan etti. Bahsedilen şiddet sadece fiziksel şiddet değil aynı zamanda psikolojik şiddete uğrayan bir sürü kadın bulunmakta. Ev içinde şiddet gören kadınların çoğu korktuklarından dolayı sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Sosyal yaşamlarından uzaklaşıyor ve çaresiz, depresif bir durumun içine giriyorlar. Bu nedenle her kadının destek alabileceği yerler olması, bu yerleri bilmesi çok önemli. Türkiye’de destek veren bazı kurumlar; Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı Alo 183, Alo 155 Polis İmdat, Alo 156 Jandarma İmdat, 112 Acil, Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 0212 656 96 96 ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğünde, Aile Danışma Merkezleri ve Toplum Merkezlerinde ücretsiz olarak danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri alınılabilir.

Zeynep Tatlı'22