2020'de Kadın Cinayetleri

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, her ay basına yansıyan haberlerden derlediği yıllık raporunu yayımladı. Öldürülen kadınların, 97’si evli olduğu erkek, 54’ü birlikte olduğu erkek, 38’i tanıdık birisi, 21’i eskiden evli olduğu erkek, 18’i oğlu, 17’si babası, 16’sı akraba, 8’i eskiden birlikte olduğu erkek, 5’i kardeşi, 3’ü tanımadığı birisi tarafından öldürülmüştür. 23 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu ise bilinmiyor. 2020 verilerine göre toplam 300 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve bunların arasında bir çok şüpheli ölüm yer alıyor. Bu kadınların öldürülme sebeplerinin %7’si ekonomik, %32’si kadınların kendi hayatlarına dair aldığı kararlardan ötürü, %61’i ise bilinmiyor. Bu yıl öldürülen kadınların 181’i evlerinde öldürülmüştür. 48’i sokak ortasında, 15’i işyerinde, 14’ü de arazide, 11’i arabada, 5’i otelde, 4’ü ıssız bir yerde, 1’i odun deposunda, 1’i kuaförde öldürülmüştür. 20’sinin öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Peki nasıl öldürüldüler derseniz, %56’sı ateşli silahlarla, %28’i kesici aletle, %8’i boğularak,%3’ü darp edilerek, %2’si bilinmeyen sebeplerden, %1’i kimyasal madde ile, %1’i de yüksekten atılarak, %1’i yakılarak öldürüldü. "Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi kadın düşmanları ve eşitlik karşıtları tarafından tartışmaya açıldı ve sözleşmeye yönelik saldırılar zamanla arttı. Bu saldırılar devam ederken Muğla’da yaşayan Pınar Gültekin’in vahşice öldürülmesi büyük bir etki yarattı. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar kadın cinayetlerinin durdurulması ve kadına yönelik şiddetin son bulması için meydanlarda buluştu, kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Mücadelemizle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi tartışmaya açmaya çalışan hükümet geri adım attı. Sadece geri adım atmak yetmez diyerek, İstanbul Sözleşmesi’ni tamı tamına uygulatacağız diyerek mücadelemize devam ediyoruz." İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kadın cinayetleri geçen yıla oranla yüzde 21 düştü” dedi.

Zeynep Tatlı'22